top of page

Frankenstein
of het geheim van SMRNTWSK.

een bijzonder muzikale en ook zeer absurde komedie

 

verwacht u aan het onverwachte,

              aan een knettergek café chantant,

aan prettig gestoord theater in de sfeer van Monty Python,

              aan een Veelkoppig Monster,

aan . . . Smrntwske zwupsen!

verhaal

verhaal

Victor Frankenstein heeft in the middle of nowhere – het achterlijke boerengat Smrntwsk – een kasteel geërfd van zijn overgrootoom. Bij nader inzien blijkt dat een ruïne te zijn. Geld om het kasteel te saneren is er niet, maar gelukkig vindt de knecht van Frankenstein in de stoffige archieven een werkje van zijn overgrootoom Zoltan, getiteld: “Hoe maak ik een Fatsoenlijk & Hardwerkend Mens”. Frankenstein gaat aan de slag… en zorgt daarmee voor de nodige beroering onder de Smrntwske bevolking.

Want wat is HET, dat burgemeester Znjerp en de Gezusters Karamazow met alle mogelijke middelen proberen te verbergen ? Heeft de blinde zieneres Ilona iets gezien? Vindt de plaatselijke schone Raïsa nog een nieuwe bewonderaar, nu massamoordenaar Janosj de Pianist het tijdelijke voor het eeuwige heeft geruild ?

Vele vragen die om een antwoord smeken in deze bijzonder muzikale en ook zeer absurde komedie van Hugo Matthysen, bekend van radio, televisie & zovoort. Zijn kolderekse, eigenzinnige “Frankenstein” werd jaren geleden al eens gebracht door Tijl & Nele, in een regie van Patrick Bernauw. In deze JETIE+ versie gaat hij zo mogelijk nog een stapje verder. Verwacht u aan het onverwachte, aan een knettergek café chantant, aan prettig gestoord theater in de sfeer van Monty Python, aan een Veelkoppig Monster, aan… Smrntwske zwupsen!

trailer

Groeien, alles en iedereen doet het. En als u nu denkt "Amaai, die JETIE's zijn weer enorm gegroeid sinds vorig jaar" dan ligt dat niet aan de goede compost, de roze korrels of andere ecologische groeimiddelen.  Dit jaar hebben we eens onze oude schuif opengetrokken, de schuif met oud-JETIE's. Die allemaal hun eerste stappen op het podium gezet hebben onder de paarse vlag met witte JETIE-poot.  Ook zij zijn door de jaren heen enorm gegroeid, niet alleen in de lengte of in de breedte, maar vooral van beginneling zonder ervaring in een figurantenrol tot volwaardige hoofdrolspeler. Toen hun 20ste verjaardag eraan kwam en hun speeltijd voorbij was, vervoegden ze de crew en speelden ze de hoofdrol in de coulissen en achter de schermen zodat het JETIE feestje kan blijven draaien.

Kriebelen, doet het ook soms.  En dat ligt niet aan slechte hygiëne of peperpoeder in je neus. Het kriebelde om nog eens op het podium te staan, om in de spotlights te staan, om nog eens voluit te gaan als acteur.  En zo kwamen we op het idee om na 15 jaar eens een andere wind over het JETIE podium te laten waaien. We zetten dit jaar de 'oude garde' op het podium, maar behouden onze insteek dat wat we brengen leuk moet zijn voor kinderen, hun ouders én grootouders.  Iets nieuws, iets buiten het 'normale' JETIE verhaal, vandaar de + in JETIE+ !

In onze zoektocht naar een gepast toneelstuk, kwamen we uit bij "Frankenstein, het geheim van Smrntwsk".  Toen we in 2001 met JETIE van start gingen, was "Tijl & Nele" volop aan het repeteren voor dit stuk.  We vinden het dan ook bijzonder dat we dit stuk nu 16 jaar later opnieuw te kunnen brengen, met een totaal nieuwe cast, gevormd binnen JETIE, en tevens geregisseerd door dezelfde regisseur.  Toen Patrick hoorde dat we dit plezante stuk wilden brengen, was hij bereid om zijn regisseurssabbat te doorbreken en nog eens terug te keren naar JETIE.  

De weg langs repetities, via vergaderingen, richting de voorstellingen was héél plezant, soms zelfs hilarisch, meestal vergezeld van een tasje thee, maar altijd met enthousiasme en engagement (en ook vaak "met nen hoek af").  Het resultaat daarvan laten we u graag zien op een van onze voorstellingen.  We verwelkomen u graag in Smrntwsk !

JETIE+ ?
Matthias Verdoodt
Victor Frankenstein

een klassebewuste verarmde dokter in de kunstgeschiedenis

Michiel Vonck
Kneut

de onvolgroeide gebochelde knecht van Victor Frankenstein

Ineke Bernauw
Irma

Frankensteins Smrntwske huishoudster

The J-Team

the J-team

Jonathan De Meester
Zjnerp

plaatselijke middenstander, politioneel apparaat, troubadour én burgemeester

Lotte Verleysen
Raïsa

het ravissante hulpje  van Zjnerp

Miss Zwups

Ina Van Holsbeeck
de Karamazov's

veelzijdige Smrntwske vierling

Amanda Clauwaert
Ilona

blinde zieneres,

woont tussen palen

Hannes Boel
Mon

monsterlijke creatie van Victor

bestaat voor 100% uit gerecycleerd materiaal

Hannes Boel
Janosj

plaatselijk pianist

Patrick Bernauw
Regisseur

heeft de monsterlijke taak bovenstaand zooitje in goede banen te leiden

Wist Je dat ...

Frankenstein's Monster drinkt graag een theetje !

Er doen zelf geruchten de ronde

dat hij een theeseutenclubje oprichtte !

groeten uit

Smrntwsk is een heel klein dorpje

Er is slechts één winkel en één café

Er is wel een oud vervallen kasteel

Wist Je dat ...

Wist je dat

Wist Je dat ...

Ludwig van Beethoven schreef

in 1810.zijn beroemd solomuziekstuk "Für Elise" 
(beter bekend als Bagatelle nr. 25

in a mineur, WoO 59)
Toen hij op vakantie was in Smrntwsk.

We voor het bouwen van ons decor vooral gebruik gemaakt hebben van een  zaagskeeuh, een hamertjeeuh 

en een beiteltjeeuh.

En de meest gestelde vraag was : "Woar is mijn boormachien ? "

Wist Je dat ...

van de camera

van de camera

16 12 2016
07 01 2017

waar & wanneer ?

Waar & Wanneer
za
6 mei
20u
zO
7 mei
15u
vr
12 mei
20u
za
13 mei
20u
Bestel je tickets

U hoeft er niet helemaal voor naar Smrntwsk !

Smrntwsk komt naar Erembodegem, wees welkom in de Parochiezaal, Termurenlaan 4, Erembodegem

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
bottom of page